Wat betekent crisis in China voor de Nederlandse handel?

De economische stand van Nederland, BNR, 31 jan 2024

De economie van China heeft het niet bepaald makkelijk. Mochten er al geen geavanceerde chipmachines meer geleverd worden, breekt er ook nog eens een vastgoedcrisis uit. De schuldenlast die jarenlang torenhoge groei heeft gefinancierd blijkt opeens een molensteen om de nek van investeerders én lokale overheden.

Tegelijkertijd slaan Chinese automakers zich op de borst: op de thuismarkt worden Westerse merken keihard aangepakt door goedkope en steeds verder geavanceerde elektrische auto’s.
Boven dit alles zweeft de geopolitiek. Recent maande China Iran nog tot rust, mede vanwege de verstoorde handelsstromen als gevolg van beschietingen door de Houthi’s waar ook China schade van ondervindt. Maar het echte gevecht begint bij invoertarieven: Europa en China staan klaar om elkaar te bestoken met restricties op de uitvoer van zeldzame aardmetalen (China) en restricties op de import van goedkope goederen (Europa). En dan moet de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen nog komen.
Wat betekent dit alles voor Nederland, wiens nationale trots ASML in de uitvoer wordt beperkt door dit soort geopolitieke spanningen? Überhaupt is de uitvoer van goederen naar China in een decennium razendsnel gestegen van minder dan 10 naar inmiddels meer dan 20 miljard euro.

Te gast is Henk Schulte Nordholt, publicist en sinoloog die al in 1985 het eerste ABN-kantoor in China opende.